Sporen die bleven – Noord-Limburgse dwangarbeiders in WOII
16261
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16261,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Sporen die bleven – Noord-Limburgse dwangarbeiders in WOII

Categorie
archieven, Beesel, Bergen, Gemeentes, Gennep, Horst, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Onze tijd, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray, Weert
Over dit project

‘Sporen die bleven’ is een database met gegevens over ongeveer 3000 mannen en jongens die in oktober en november 1944 in het gebied tussen Peel en Maas in Noord en Midden Limburg bij razzia’s opgepakt en gedeporteerd naar nazi-Duitsland. De geallieerde bevrijders waren op dat moment gevorderd tot de rand van de Peel en de nazi’s beschouwden het aanstaande frontgebied als een niemandsland waar ze naar eigen goeddunken konden roven en plunderen. En dus ook mensen konden gewoon opgepakt en gedeporteerd worden om als dwangarbeider aan het werk te worden gezet.

Honger, kou, ziekte, luizen, gebrek aan nagenoeg alles, heimwee en geallieerde bombardementen beheersten al gauw het leven. Zo werd het verblijf in Duitsland een strijd om te overleven. Vele tientallen bezweken onder deze opeenstapeling van rampspoed. In maart en april 1945 volgde eindelijk de bevrijding. Zelfstandig of via speciale opvangkampen voor ‘Displaced Persons’ keerden de mannen, soms na vele omzwervingen en zwaar getraumatiseerd, in de loop van het voorjaar van 1945 terug naar huis.

Veel authentiek materiaal zoals dagboeken, documenten, brieven en foto’s van de gedeporteerden is bewaard gebleven. Onder ‘Historische beschrijving’ vindt men per item (objectnummer) onder meer een inhoudelijke omschrijving en literatuurverwijzing. Onder ‘Links’ staat een aantal internetlinks, afgeleid van de afzonderlijke items en gerangschikt op onderwerp.

erfgoedwo2.org