Roerstreekmuseum – HV Roerstreek
16180
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16180,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Roerstreekmuseum – HV Roerstreek

Categorie
Bezoek, Gemeentes, Heemkunde, Musea, Roerdalen
Over dit project

Onder Roerstreek wordt verstaan het gebied dat omvat de kerkdorpen Herkenbosch, Herten, Linne, Melick, Montfort, Sint Odiliƫnberg, Posterholt en Vlodrop.

Al in 1969 bracht de HVR haar eerste jaarboek uit, een boekwerk met heemkundige bijdragen over de hele Roerstreek. De verschijning van dit jaarboek is sindsdien een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de vereniging. Toch zijn het niet alleen de leden die er naar uitkijken. Het boek belandt ook op de leesplank van veel Roerstreekbewoners. Naast het jaarboek brengt de HVR ook vier keer per jaar een contactorgaan voor de leden uit, De Klepper.

In de loop der jaren kwam er bovendien een aantal vaste HVR-aktiviteiten voor zowel leden als niet-leden. De jaarlijkse Pinksterreis voert in mei doorgaans naar het buitenland. Ook de herfstwandeling en de boekenmarkt zijn bekende HVR-evenementen. Regelmatig vinden er in het museum lezingen plaats. Deze lezingen worden vaak gehouden door een van de werkgroepen binnen de HVR. Zo zijn er onder andere de groepen archeologie, geologie, biologie, monumenten, genealogie en fotografie.

Sinds 1974 beschikt de HVR over het pand Kerkplein 10, met museum en verenigingsruimten. Na het gebouw – dat vroeger jongensschool was – enkele jaren van de gemeente te hebben gehuurd, kocht de HVR het in 1981 voor het symbolische bedrag van een gulden. In 1982 werd er een nieuwbouw aan het bestaande gebouw toegevoegd.

Een aantal werkgroepen heeft in het museum zijn eigen ruimte ingericht. De groepen biologie, archeologie en geologie zijn er prominent aanwezig. Het museum heeft echter niet alleen plaats voor vaste onderwerpen, maar biedt ook regelmatig ruimte aan allerlei exposities. Op afspraak kunnen er tevens rondleidingen in het museum verzorgd worden. In het museum is daarnaast veel informatie over de Roerstreek en meer algemene onderwerpen verkrijgbaar in de HVR-boekwinkel. Uit de HVR-bibliotheek kan een groot aantal boeken geraadpleegd worden. Leden kunnen deze bovendien ook lenen.

roerstreekmuseum.nl