Egchels verleden – Heemkunde
16076
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16076,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Egchels verleden – Heemkunde

Categorie
Gemeentes, Heemkunde, Peel en Maas
Over dit project

De voormalige gemeente Helden heeft zes mooie kernen. Iedere kern is weer uniek en kent zijn eigenheid ontwikkeling en historie. Van Egchel het kleinste gehucht verscheen in april 1998 een boek met de titel Van Achell tot Egchel. De oplage 1075 exemplaren was na twee jaar uitverkocht. Deze website geeft alle zoekers naar het fysieke boek de mogelijkheid van een digitale kennismaking.

De historie van Achell is de geschiedenis van de gehuchten Keup, Egchel, De Hub en Zelen. Tot 1830 vormen ze samen een hertschap met de naam Achel. Een hertschap was een buurtschap dat gezamenlijk een herder in dienst had. Toen in 1830 de parochie Panningen ontstond werden de Hub en Zelen onder Panningen en Egchel en de Keup ingedeeld onder Helden. In 1948 werd door grote inzet van de eigen bevolking een kerk en school en gemeenschapshuis gebouwd. Het zelfstandige rectoraat van toen nog geen 500 inwoners groeide langzaam uit naar een parochie van net over de 900 inwoners.

egchels-verleden.nl