Kerkrade – Fontes Rodenses
16126
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16126,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Kerkrade – Fontes Rodenses

Categorie
Gemeentes, Heemkunde, Kerkrade
Over dit project

In 1966 werd te Kerkrade de Stichting Fontes Rodenses opgericht. De naam zegt het: zij verzamelt bronnen van Rode, d.w.z. zij spoort documenten op die betrekking hebben op de geschiedenis van het vroegere Land van Rode. Die documenten brengt zij – meestal in afschrift – bijeen in haar locatie in Kerkrade, waar zij ter beschikking staan van onderzoekers.

Het voormalige Land van Rode bestond als staatkundige entiteit tot 1794 en omvatte de plaatsen Herzogenrath, Übach (Palenberg), Merkstein, Welz, Roerdorf, Alsdorf, Kerkrade, Simpelveld, Bocholtz, Vaals, Gulpen en Margraten. Het maakte samen met het Land van Valkenburg en het Land van Dalhem onderdeel uit van het Hertogdom Limburg, dat rond het plaatsje Limbourg (B) zijn kerngebied had.

De stichting probeert het verzamelde materiaal toegankelijk te maken door transcriptie van handschriften en het aanleggen van klappers. Door bestudering van het materiaal en het als gevolg daarvan publiceren van deelstudies draagt zij bouwstenen aan voor een samenvattende geschiedenis van het Land van Rode.

rode-net.nl/fontesrodenses