Kerkrade – erfgoedcollecties Museum Continium
15964
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15964,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Kerkrade – erfgoedcollecties Museum Continium

Categorie
Bezoek, Kerkrade, Musea, Onze tijd
Over dit project

De erfgoedcollectie van Continium bestaat uit vijf deelcollecties.
De eerste is steenkolenmijnbouw en bestaat uit objecten, foto’s en documentatie uit de periode tussen ca 1750 en 1974. De deelcollectie geeft een beeld van de technische en sociaal-culturele aspecten van de winning van steenkolen in Nederlands-Limburg. Ook kunstvoorwerpen in relatie tot de mijnbouw behoren tot deze deelcollectie. Veel van de mijnbouwobjecten zijn digitaal ontsloten op www.demijnen.nl

De deelcollectie stoommachines en motoren geeft een beeld van de ontwikkeling van mechanische aandrijving vanaf de negentiende eeuw tot circa 1970. Deze deelcollectie omvat stoommachines, verbrandingsmotoren en elektromotoren.

De derde deelcollectie is Maastrichts aardewerk en porselein, en omvat een grote variatie van producten die tussen 1850 en 1990 zijn gemaakt bij de keramiekfabrieken Regout/Sphinx, Société Céramique en Mosa in Maastricht.

De deelcollectie glas en kristal richt zich voornamelijk op de ontwikkeling en vormgeving van de producten die in de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken zijn vervaardigd in de periode 1850-1975.

De vijfde deelcollectie is de techniek van het huishouden. Deze bevat apparaten die in de periode 1850-1980 dagelijks werden gebruikt voor de verzorging van het huis en zijn bewoners: wasmachines, stofzuigers, scheerapparaten en nog veel meer.

Een groot deel van de erfgoedcollectie is permanent te bewonderen in de “Hall of Fame”, het open depot van Continium.

continium.nl